Over Verdanda

Stichting Verdanda dankt haar naam aan Verdanda (zie foto), een jonge vrouw die op haar eigen manier van het leven genoot en liefde en warmte bracht waar ze kwam.

Stichting Verdanda is de voortzetting van een initiatief waarbij een groep enthousiaste quilters bij elkaar kwamen om quilts te maken, die vervolgens weg gegeven zijn aan mensen met een beperking in het land.
De fraaie en vaak zeer kleurige en fleurige quilts brengen een extra straaltje zonlicht in het leven van de ontvanger. Voor sommigen is het een knuffeldeken waar ze zeer aan gehecht zijn, anderen gebruiken het om lekker warm onder te blijven en weer anderen fleuren er hun kamer mee op.

Door de oprichting van Stichting Verdanda in 2005 is aan dit bijzondere initiatief definitief vorm gegeven en worden mensen in het hele land er bij betrokken. Met als resultaat dat nog veel meer mensen een mooie quilt cadeau kunnen krijgen.

De quilters

Gewone mensen, zoals u en ik, die toevallig helemaal verslaafd zijn aan quilten, en het geweldig vinden hun hobby te beoefenen én anderen blij te maken met het resultaat.
Er wordt op heel veel manieren voor Verdanda gewerkt. Zo zijn er veel quiltgroepen die regelmatig iets voor Verdanda maken maar ook verstokte quiltsters die niets liever doen dan quilts produceren die wij weg kunnen geven. Maar we hebben ook veel vrijwilligers die de spullen die we krijgen, zoals blokken en tops, omzetten in een complete quilt.
De resultaten zijn geweldig. Vrolijke en fleurige werkstukken, maar ook rustgevende en warme doeken. Alles is welkom en vindt uiteindelijk zijn plek.

Een beperking

Veel mensen kennen mensen met een beperking alleen maar van een afstand. Dat is jammer. Omgaan met mensen die een beperking hebben, ze leren kennen en ervaren hoe hun leven is, kan je een andere kijk op het leven geven. Mensen met een verstandelijk beperking hebben een ‘directe’ manier van leven; ze hebben vreugde en plezier, maar ook verdriet om kleine dingen.
De quilts die ze via de stichting krijgen hebben daardoor voor hen vaak een bijzondere en grote waarde. Het wordt iets wat echt van hen is en bij hen hoort.
De werkstukken kunnen ook helpen bij het leggen van contact tussen iemand met een beperking en anderen: een mooie quilt, over de benen van een rolstoeler, nodigt uit tot een reactie en een praatje.

De Stichting

Stichting Verdanda moet dit alles mogelijk maken.

  • Quilters inspireren om mee te doen
  • Vrijwilligers inspireren een steentje bij te dragen.
  • Zorgen voor het contact tussen alle betrokkenen.
  • Zorgen voor alle materialen die nodig zijn.
  • Contacten leggen met mensen in de doelgroep en hen de mogelijkheid bieden een quilt uit te kiezen.