Hoe zit het met die quilts.

Wat zijn dat voor quilts die wij weggeven, hoe komen wij daaraan, wat voor quilt kan ik het beste maken voor stichting Verdanda, wat doen wij met die blokken, kan ik ook een top schenken. Allemaal vragen waarvan wij denken dat ze jullie bezig houden en waar we hier een duidelijk antwoord op proberen te geven.

Wie maken al die quilts.

Daar kunnen we heel duidelijk over zijn; jullie! Het overgrote deel van de quilts die wij weggeven krijgen we van al die lieve mensen die quilten als hobby hebben. Daarnaast krijgen we ook veel tops en daar wordt dan een quilt van gemaakt. Daarvoor kunnen we een beroep doen op enkele mensen die thuis op de hand door quilten en zelfs enkele die een quiltmachine hebben en regelmatig voor ons werken. Dat gebeurt ook met alle blokken die jullie ons regelmatig toesturen. We sorteren de blokken en zetten ze aan elkaar om een top te maken en die gaat dan, samen met vulling en stof voor de achterkant en de bies, naar iemand die er een complete quilt van maakt.

Wat voor quilts geeft stichting Verdanda weg?

Alle soorten quilts. Grote en kleine quilts, kleurige en rustieke quilts, simpele patronen of complete meesterwerken. Wij maken geen onderscheid; we zijn blij met alle quilts en proberen voor elke quilt een passende nieuwe eigenaar of eigenaresse te vinden. Wij laten het liefst de mensen zelf een quilt uitkiezen en wat we elke keer weer zien is dat elke keuze heel persoonlijk is. Vaak kiest iemand voor een quilt omdat er lievelingsdieren in voor komen. Poesjes, paarden, vlinders, honden. Of het gaat om favoriete figuurtjes, bijvoorbeeld uit een tekenfilm of strip of sprookjesfiguren. En kleur is natuurlijk belangrijk; een rose quilt voor een rose kamer, een blauwe omdat dat de lievelingskleur is. En soms weten we niet waarom maar is de nieuwe trotse eigenaar heel beslist in wat hij/zij wil. Grootte speelt minder een rol als je zou denken; tenzij iemand natuurlijk een duidelijk doel heeft voor de quilt . Zoals bijvoorbeeld voor op het bed of in de rolstoel.

Hoe groot moet een quilt zijn.

Zoals ik hierboven al schreef; elke maat is welkom. Maar we hebben altijd een groot tekort aan quilts formaat eenpersoons beddesprei. Dat is natuurlijk ook een geweldige bestemming voor een quilt, het bed sieren van een bewoner in een verpleegtehuis of instelling. Als u voor ons een quilt wilt maken, wat geweldig zou zijn, dan hebben we het liefst een quilt met een breedte tussen 100 – 140 cm en een lengte tussen 170 en 200 cm. Nu denk je misschien dat dit aan de kleine kant is voor een beddesprei, en dat is ook wel zo, maar we hebben liever 2 quilts van deze afmeting als 1 die aan alle kanten van het bed ver overhangt.

Hoe doen wij dat met al die quilts.

Het label wat op elke Verdanda quilt komt.

 Sinds de oprichting zijn er al meer dan 2500 quilts door onze handen gegaan. Hoe weten wij dat? Omdat alle quilts op de website terug te vinden zijn en daarvoor moet het een en ander gebeuren. Om te beginnen wordt op de achterkant van elke quilt een Verdanda label genaaid. Als dat gebeurt is wordt de quilt gefotografeerd en daarvoor moet die natuurlijk opgehangen worden. Dan worden ook meteen de maten van de quilt vastgelegd en de quilt krijgt een nummer zodat mensen die een quilt op de website uitzoeken het nummer kunnen doorgeven. Gemiddeld hebben we zo’n 100 quilts op voorraad liggen en omdat ze allemaal op volgorde van nummer liggen kunnen we elke quilt snel terug vinden.Dat nummer is trouwens heel simpel opgebouwd, de eerste twee cijfers zijn voor het jaar (19 = 2019), de volgende twee cijfers zijn voor de maand, gevolgd door twee cijfers voor de dag van de maand en tenslotte twee cijfers voor als volgnummer. Dus quilt 19122106 is de 6de quilt die op 21 december 2019 gefotografeerd is.

Hoe kunnen mensen quilts uitzoeken.

De voorraad quilts.

Alle quilts hebben en nummer en staan op de website. Er is een overzicht met kleine afbeeldingen van de quilts en daaronder de maten en er is een grotere afbeelding van de quilt die geopend wordt als je op de kleine afbeelding klikt.  Iemand zoekt in de lijst de quilt die hij/zij wil hebben en geeft ons het nummer door. Met dat nummer kunnen we in de stapels quilts in onze opslag snel de juiste quilt terugvinden. Op de website houden we bij of een quilt ‘beschikbaar’, ‘gereserveerd’ of ‘weg’ is. Komt een aanvraag voor een quilt binnen dan verandert de status van ‘beschikbaar’ naar ‘gereserveerd’. Zo voorkomen we dat twee mensen dezelfde quilt aanvragen. Als de nieuwe eigenaar de quilts ontvangen heeft verandert de status van ‘gereserveerd’ naar ‘weg’. Op de website kun je zien welke quilts ‘beschikbaar’ zijn, welke ‘gereserveerd zijn’ en welke al ‘weg’ zijn. 

Hoe komen die quilts bij hun nieuwe eigenaar.

Als het om een enkele quilt gaat wordt die meestal per post opgestuurd. Als de mensen dat kunnen betalen vragen we of ze de verzendkosten kunnen overmaken. Anders worden de kosten door stichting Verdanda betaald. Gaat het om grotere aantallen, bijvoorbeeld voor een afdeling in een verpleeg- of verzorgingstehuis, dan worden de quilts meestal weggebracht. Het leukste (voor ons) is als we de quilts direct kunnen uitdelen aan de ontvangers. Helaas is dit in corona tijd niet mogelijk. Een enkele keer pakken we het anders aan. Dan laden we de auto vol met quilts uit de voorraad, rijden naar een verzorgings- of verpleegtehuis toe en laten de mensen daar dan zelf tussen de quilts snuffelen en iets uit kiezen.