De meiden van de ElverDonderdagmiddag 14 december gingen Gerrie (onze contactpersoon) en Carin op weg naar Arnhem. Overal op de veluwe lag nog volop sneeuw. Op een aantal locaties in Arnhem heeft de Stichting Elver diverse huizen met woongroepen. In één van deze huizen is een jonge meidengroep gevestigd. Zij mochten elk een quilt voor hun slaapkamer uitkiezen.

Één voor één kwamen ze binnen en de keuze was snel gemaakt. De dames wisten precies wat ze mooi vonden. Carin schreef met een stift hun naam op het etiket, dat maakt het speciaal, een Quilt helemaal voor jezelf. Daarna mochten ze de Quilts uitpakken die voor de gezamelijke woonkamer bestemd waren. Een roze Quilt en een Kerstquilt.

U had de blije gezichten moeten zien! Twee meisjes rolden zich helemaal in de quilts zo blij waren ze ermee. Je zag alleen hun voeten ( zie foto). Één meisje bond de strik van het kado zelfs om haar hoofd. Wat een plezier.

Het was een prachtige middag en een geweldig kerstkado voor deze groep.

Dit is de titel van een nieuwe rubriek waarin we mensen, die achter de schermen voor ons werken, aan u voor willen stellen. Elke 2 maanden wordt er een Verdanda kanjer in het zonnetje gezet. En we hebben heel veel kanjers.

Het spits wordt afgebeten door Ingrid Wagt.

Foto van Ingrid met een prijs quilt.Ingrid woont in het Limburgse Born en is getrouwd met Jan. In 2008 kwam zij op de tentoonstelling van het OEQC, toen nog in Veldhoven, in contact met onze Stichting en na een praatje over het goede doel dacht Ingrid meteen "dit is iets voor mij". In huis hangen de muren vol en op de logeerbedden lagen de quilts opgestapeld. Inmiddels heeft Ingrid al meer dan 100 quilts gemaakt voor Verdanda.

Als klein meisje wilde Ingrid leren breien, maar doordat het oorlog was, was er geen breigaren te koop. Haar moeder heeft alle restjes en draden aan elkaar geknoopt en Ingrid kon beginnen met breien.  Op haar zesde wilde ze ook leren borduren  Eerst steelsteekjes en daarna kruissteekjes. Haar eerste borduurwerkjes heeft ze nog steeds, ingelijst en wel. Handwerken bleef haar hobby, buiten spelen vond ze helemaal niet leuk.

Na de middelbare school heeft Ingrid de opleiding NA gedaan. Dat was een opleiding voor lerares naaien en handwerken. Toen ze daarmee klaar was is ze les gaan geven op een huishoudschool en heeft dat 10 jaar gedaan. Maar toen ze zwanger werd moest ze stoppen met les geven. Zo ging dat in die tijd nog. 

Hierna is Ingrid thuis naailes gaan geven via het weekblad Margriet. Dit was goed te combineren met de opvoeding van de kinderen, want kinderopvang of BSO bestond toen nog niet. Toen de kinderen groter werden is ze les gaan geven aan buitenlandse vrouwen en dat heeft ze 23 jaar gedaan. 

Ze vond het inmiddels tijd geworden voor iets anders en dat werd quilten. Voor het eerst ging ze zelf weer naar cursus en zat op quiltles. Ze quilte al wel, maar wist niet precies welke methoden er gebruikt werden. Die quiltles volgt ze nog steeds, al 13 jaar en ze is er niet weg te branden.

Naast het quilten voor Verdanda maakt Ingrid ook kinderquiltjes voor de IC afdeling van het ziekenhuis in Maastricht. Dat zijn quiltjes voor kinderen van 6 weken tot 16 jaar. Die krijgen de kinderen daar mee als ze naar huis gaan. 

Van echtgenoot Jan moet ze lekker door blijven gaan met quilten, want hij wil de gezelligheid met de Verdanda dames en Lisette niet missen. Wij van Verdanda willen dat even goed niet en hopen dat Ingrid nog heel lang quilts wilt blijven maken voor onze Stichting.

Ingrid je bent een KANJER !

Op 25 januari, zijn Ria en Lenny in de auto gestapt en gezellig op bezoek geweest bij de dames van de Verdanda werkgroep in Staphorst. In de cursusruimte achter de winkel van Gerda (website www.Quiltpalace.nl) werken op een aantal zaterdagen per jaar een 9 dames aan diverse projecten voor Stichting Verdanda. Deze dames zijn: Maria, Ria, Joanne, Petra, Loura, Carin, Annie, Liesbeth en Froukje. (zie foto). 140128 artikel

Het was een pittig eind rijden, maar dat was niet erg. We werden met koffie/thee en een koekje bij binnenkomst verwelkomt.  Een aantal dames kennen we iets beter van o.a. de Open Dagen van de winkel en de quilts die bij Zandhove uitgedeeld zijn. Het is een leuke groep vrouwen, waarvan er verschillende ook buiten de werkdagen voor Verdanda bij elkaar komen om te quilten. Er was een heel gezellige sfeer en door sommige dames werd hard gewerkt. Anderen werden van hun werk gehouden door Ria en Lenny. Er werden nieuwtjes uitgewisseld over het wel en wee van de Stichting. Tussendoor werden er nog verschillende foto's genomen van de diverse werken waar iedereen mee bezig was. Heel leuk is dat de groep aardig wat stof krijgt en ook diverse blokken en daar wordt dan weer een "weesquilt" van gemaakt. Van hetgeen er aan stof is proberen de dames zoveel mogelijk quilts te maken en dat is een hele uitdaging.

Er waren het afgelopen seizoen diverse leuke quilts gemaakt welke Ria en Lenny mee mochten nemen zodat deze snel op de site kunnen komen. Het was een heel gezellig bezoek. Dames ontzettend bedankt voor jullie gastvrijheid en volgend jaar komen we zeker terug.

In het voorjaar gaan Ria en Lenny nog naar de werkgroep in Stiens.

Het is een jubileumjaar voor ons, want dit jaar bestaat Stichting Verdanda 10 jaar en dit willen we vieren met een heel speciaal patroon, een kroontje.  140107 artikel

Symbolisch een kroon op het werk wat we allemaal voor Stichting Verdanda gedaan hebben en doen. En met allemaal bedoel ik alle vrijwilligers die op wat voor manier hebben bijgedragen aan het succes van de Stichting. Dit kan zijn door een blok (ken) te maken, tops doorquilten, quilts schenken, stof geven en noem maar op. Het is inmiddels in de 10 jaar een heel netwerk van mensen geworden die allemaal een radartje van het grote geheel zijn. Zonder deze radartjes kan de Stichting niet bestaan. Het bestuur doet zijn best om deze radartjes met elkaar te verbinden omdat we zo ons doel, nl. quilts geven aan mensen met een beperking kunnen verwezenlijken. Met elkaar hopen we er weer een mooi quilt jaar van te maken waarin veel quilts worden weggegeven.

 

Inmiddels zijn er ruim 1150 quilts weggegeven, een aantal waar we heel blij mee zijn. Net voor de Kerst zijn ruim 130 quilts weggegaan naar Barthimeus, een instelling o.a. in Zeist en Doorn. Ria en Lenny zijn daar geweest, in een woonunit en werden hartelijk ontvangen door een aantal bewoners en begeleiding.

 Dit jaar zijn we op 3 tentoonstellingen aanwezig. Ook op de open dag van de Patronenpost en wie weet waar nog meer. Hierover later meer informatie. Kijk ook eens regelmatig in onze agenda. Daar worden alle activiteiten met data vernoemd.

Bezoek aan de Lappiespassie

St. Verdanda werd uitgenodigd door quiltgroep de Lappiespassie uit Krimpen a/d IJssel om over de Stichting te komen vertellen en een gift in ontvangst te nemen. De dames van de Lappiespassie hadden na het gezamenlijk uitstapje naar de Quilttentoonstelling in Deventer geld overgehouden en dit wilden zij graag doneren aan St. Verdanda. Ook hadden zij 85 blokken voor ons gemaakt.

Ria en Lenny zijn 7 januari j.l. naar Krimpen a/d IJssel gereden en werden daar hartelijk ontvangen door Kitty Verboom, de voorzitter van de Lappiespassie. Zij vertelde dat de groep elke eerste maandagmiddag en donderdagavond van de maand bij elkaar komt in het streekmuseum Krimpenerwaard.  Maar voordat Ria over Verdanda ging vertellen eerst een kop koffie/thee met door Lenny gebakken cake.130119 artikel

Ria vertelde over het ontstaan van de Stichting en het verdere verloop. De dames hadden ook een top, gemaakt van bootjesblokken meegenomen en legden uit hoe een top verder tot quilt verwerkt wordt. Hoe het aanvragen van een quilt in z'n werk gaat, het onderhouden van contacten met het netwerk van vrijwilligers/werkers voor de Stichting. De dames van de Lappiespassie vonden het leuk om eens een kijkje in de "keuken" van St. Verdanda te krijgen. De dames van de Lappiespassie konden ook vragen stellen die beantwoord werden. Aan het einde van het verhaal overhandigde Kitty de gift en de blokken aan Ria. De Stichting is hier ontzettend blij mee, nu kan er weer een rol vulling gekocht worden en nog wat grotere lappen stof welke gebruikt gaan worden voor de achterkanten van de quilts. 

Ria en Lenny zijn gezellig gebleven want hierna was er een show en tell en werden er heel wat werkstukken geshowd welke verschillende dames gemaakt hadden. 

Heel jammer dat het streekmuseum zelf op maandag niet open is, want dit is zeker de moeite waard om te bezichtigen. Nog net voor de drukke avondsspits reden Ria en Lenny weer richting den Bosch, richting huis.

Verdanda dag Den Bosch, 29 januari.Zaterdag 29 januari hadden we onze eerste Verdanda werkdag van dit jaar, op zaterdag, bij de Quilterij in den Bosch. Om 09.45 uur stond de koffie/thee al klaar. Heerlijk met deze kou. Vandaag zouden we tops gaan maken van de tulpblokken die we inmidels ontvangen hadden. (zie stukje voorbereiding werkdag) We waren met z'n achten en 4 dames gingen aan de slag met de blokken en de effen tussenblokken. Het was even puzzelen van hoe willen we het doen, maar al snel kwamen de naaimachines op tafel en werden de eerste blokken aan elkaar gezet.

Activiteiten agenda

Last month June 2023 Next month
M T W T F S S
week 22 1 2 3 4
week 23 5 6 7 8 9 10 11
week 24 12 13 14 15 16 17 18
week 25 19 20 21 22 23 24 25
week 26 26 27 28 29 30