Uitreiking Staphorster Quilt in zorgcentrum Berghorst

Post on 02 februari 2016

In het voorjaar van 2013 kregen wij, van Verdanda, afdeling Staphorst een grote zak met stoffen binnen. Bij deze stoffen zat, tot onze grote verrassing, een Staphorster dame gemaakt van stof.

De quilt is een ode geworden aan alle Staphorster vrouwen met hun prachtige klederdracht en hun culturele gebruiken. Staphorster vrouwen zijn kloeke vrouwen. Zij kunnen breien, haken, quilten, borduren, boenen, koken, enzovoorts. Deze vaardigheden zijn met rood borduurgaren om de vrouw heen geborduurd. In de blokken zijn traditionele Staphorster stoffen verwerkt en afbeeldingen gequilt uit het dagelijks leven.160203 Staphorster quilt uitreiking

Voor deze quilt zochten we een plek binnen Staphorst en die hebben we nu, eind 2015 gevonden bij zorgcentrum de Berghorst in Staphorst.

We kregen een leuke rondleiding door manager Berry Schaaker en bewonderden de  quilt in de grote hal van het nieuwe gedeelte van het zorgcentrum. Zorgcentrum de Berghorst is onderdeel van zorgspectrum Het Zand en heeft een groot aantal huurappartementen, waarbij men gebruik kan maken van de zorg die het zorgcentrum te bieden heeft. Daarnaast heeft het 4 units voor mensen die meer zorg nodig hebben.

De nadruk in dit zorgcentrum ligt op "Meer kijken naar het leven van bewoners en minder naar de zorg". Iedereen, van welke gezindte, is welkom en wordt gerespecteerd als mens. Dat betekent bijvoorbeeld ook, dat iemand die altijd gewend is klederdracht te dragen zijn dracht kan blijven dragen. De verzorgers hebben kennis van zaken op dit gebied. Ook vinden op de afdeling activiteiten plaats om bewoners zoveel mogelijk te stimuleren.

Zorgcentrum de Berghorst geeft zorg uit het hart en op deze prachtige plek kunnen veel bewoners en bezoekers genieten van de Staphorster quilt.

Verslag van Carin Weustenenk